Rock och alternativ musik är en genre som präglar musiklandskapet. Även om det på senare år har blivit populärt med hip-hop och rap ligger rockmusiken till grund för mycket av den musik vi hör idag. Rockmusiken kan ses som en av de viktigaste musikaliska och populärkulturella rörelserna. Musikgenren uppstod för första gången under 1950-talet med artister som exempelvis Elvis Presley.

Idag ingår ett brett spann av undergenrer i rocken. Det finns exempelvis postrock, indierock, glamrock och folk-rock. Just indierocken har ofta kallats för alternativ rock, även benämnd som alt. rock. Stilen uppstod under 1970-talet och var mycket populär under 1980-talet med band som The Black Keys, Pearl Jam och Smashing Pumpkins. Genren är sprungen ur den oberoende musikscenen från 80-talet.

Vad du bör känna till om rock och alternativ musik

Rock är mer än musik

Rockmusiken är inte sällan förknippad med olika tidsepoker och kulturella identiteter. Kopplat till de olika epokerna är tillhörande mode, film, litteratur och konst. En central punkt och drivkraft för rörelsen har varit den unga generationens frigörelse. Det här fenomenet har ärvts från generation till generation och de nya unga har alltid tyckts hitta sina favoritband att identifiera sig med inom rockmusiken.

En storfavorit inom rocken är hårdrock. Det är samlingsnamnet för den hårda och tunga rockmusiken som domineras av elgitarr. Genren utvecklades i slutet av 1960-talet. Inom hårdrocken hittar vi band som Judas Priest, Black Sabbath och Iron Maiden. Några banbrytande album inom hårdrock är till exempel Deep Purples ”In Rock”, Black Sabbaths debutalbum samt Led Zeppelins album ”Led Zeppelin IV”.

För att utse de största rockbanden finns Rock and Roll Hall of Fame. Här väljs artister in som har haft stort inflytande på rockgenren världen över. Varje år väljs nya grupper in. En regel är att debutalbumet ska ha släppts för minst 25 år sedan. ABBA har vunnit priset. På senare år har priset tilldelats The Cure, Radiohead och The Zombies med flera.