Att besöka en festival är i regel en oförglömlig upplevelse. Det finns mängder av festivalen runtom i världen inom olika kategorier, men musikfestivaler är antagligen den mest populära formen. En mycket omtyckt festival som har funnits sedan 1971 är Roskildefestivalen som anordnas varje år utanför danska Roskilde. Här har mängder av mytomspunna världsartister och mindre aktörer uppträtt genom åren. Den orangea scenen är den största och huvudgenren är rock.

Ytterligare en musikfestival som är stor är Lollapalooza, som ursprungligen är en amerikansk musikfestival, men som idag arrangeras i olika städer. Under de tidiga åren turnerade festivalen omkring, men sedan 2005 är Chicago festivalens huvudsakliga bas. Variationer finns även i Brasilien, Chile och Argentina. År 2015 hölls festivalen för första gången i Europa, då i Berlin. Under sommaren 2019 kom Lollapalooza äntligen till Sverige och genomfördes på Gärdet i Stockholm.

Världens främsta musikfestivaler

Festivaler för alla

Ett stjärnskott på festivalhimlen är Coachella som anordnas årligen i Kalifornien. Festivalens fullständiga namn är ”The Coachella Valley Music and Arts Festival”. Coachella har arrangerats sedan 1999, men vuxit explosionsartat i popularitet under de senaste åren. Musikmässigt spelar band inom genrer som rock, hiphop och elektronisk musik. Under festivalen bjuds det även på utställningar, installationer och konstverk. På Coachella har bland annat band som Björk, Radiohead och Rage Against the Machine spelat.

Inom genren elektronisk dansmusik är Tomorrowland en omtyckt festival som anordnas årligen i Belgien sedan 2005. Tomorrowland lockar 400 000 besökare, vilket gör den till en av världens största festivaler. På festivalen hörs house, trance, dubstep och hardstyle och andra former av elektronisk dansmusik. Tomorrowland körs i Boom utanför Antwerpen med ett sagoinspirerat tema. Festivalen har en åldersgräns på 18 år. Den är tre dagar lång och under de dagarna hinns det med fler än 400 artister.

Glastonburyfestivalen är e legendarisk musikfestival som startade redan 1970, då den inleddes med en klassisk konsert av Led Zeppelin. Den genomförs intill Glastonbury i grevskapet Somerset i sydvästra England och har vuxit sig allt större med åren. Idag lockar festivalen hundratals besökare. Glastonburyfestivalen har haft uppehåll under några fåtal år för att ge återhämtning till markytorna. Den huvudsakliga musikgenren är rock. Festivalen bjuder även på teater, dans, cirkus, kabaret, poesi och andra konstformer.