När det talas om rocklåtar associeras detta ofta med hits från exempelvis The Rolling Stones, men det finns även många alternativa låtar inom genren. Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” är en av de låtar som hamnat något i skymundan. Låten skördade stora framgångar under 1990-talet och är än idag en av Nirvanas mest omtyckta låtar. Låten är skriven av tre män vid namn Kurt Cobain, Dave Grohl och Krist Novoselic.

De bäst alternativa rocklåtarnaDen brittiska rockgruppen Oasis kommer från Manchester och hade under sina aktiva år många framgångar på rockscenen. Noel Gallagher var gitarrist i bandet och han skrev en av bandet hits, låten ”Wonderwall”. Låten släpptes i samband med bandets andra album och Gallagher beskriver låten som en sång som är din påhittade bästa vän som dyker upp för att rädda dig från dig själv. På Spotify är denna låten en av de mest streamade låtarna från 1990-talet.

Basket Case

Green Day är en rockgrupp som kommer från USA, de anses även vara lite åt det punkigare hållet och klassas ibland som ett punkrockband. Bandet bildades år 1986 och är aktiva än idag, i dagsläget består gruppen av fyra manliga medlemmar. En alternativ rocklåt från Green Day är ”Basket Case”. ”Basket Case” släpptes år 1994 och är skriven av Billie Joe Armstrong. Armstrong är även en av bandets medlemmar, han är sångare och gitarrist.

”Basket case” skildrar händelser från Billie Joe Armstrongs egna liv och hans problem med ångest och panikångest som diagnostiserades långt senare. Låten finns med på Green Days succéalbum ”Dookie”, ett album som endast tog bandet fem veckor att skapa. Succén blev storslagen och albumet sålde över en miljon exemplar på bara några veckor. ”Basket case” har genom åren avspeglat sig i flera versioner, många artister har gjort tolkningar på denna ikoniska låten.

”Creep” av en låt av det engelska rockbandet Radiohead. Radiohead bildades år 1985 och består av Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Phil Selway och Ed O’Brien. Gruppen är aktiv än idag och låten ”Creep” var deras första singel. ”Creep” släpptes år 1992 och var en del av gruppens debutalbum ”Pablo Honey” som släpptes året där på. Något genomslag fick låten inte förrän den kom ut i samband med att albumet ”Pablo Honey” släpptes.